Koho chleba jíš, toho píseň zpívej...
Jednoho dne mi moje kamarádka Hanka poslala recept na údajně úžasný chleba, který se nehněte, jeho příprava zabere jen pár minut a výsledek je nadmíru křupavý a voňavý...Zkusila jsem ho po delším váhání a rozhodně tím způsobila rozruch v naší rodině. Chléb nám moc zachutnal, však kdo by odolal té zvonivé kůrčičce a střídce jako obláček, která se rozplývá a šíří svou vůní všude kolem vás...
Hezky popsaný recept například zde: http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/01/domaci-nehneteny-chleb.html
Později se mi náhodou dostalo do ruky složení výrobku chléb Šumava.... Chléb z prodejen je plný různých fascinujících věcí, ale rozhodně takových, které mají být úplně někde jinde. Stane se. Ale ta éčka jsou neodpustitelná. K čemu jsou platné stabilizátory, když chléb bývá druhý den již nepoživatelný? Jako pekař naší rodiny toto naprosto nechápu...
Foto etikety - zdroj: idnes.cz
Dlouho jsem se bála chlebového kvásku.
Zbytečně. Když jsem ho od Davida R. spolu se spoustou praktických rad dostala, postupně jsem se začala osmělovat i v tomto pečení.Přednosti kváskového chleba:
* Čistí krev (vhodný pro osoby trpící akné, ekzémy, lupénkou).* Vyživuje nervový systém.
* Posiluje svalový systém (vhodný pro dospívající děti, sportovce).
* Upravuje trávení (nezpůsobuje nadýmání a zácpy).
* Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemnou nakyslou chuť. Uchovává se v čisté utěrce z přírodního materiálu (len, bavlna).
Doporučuji prohlédnout vynikající stránky k tématu:
http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/
Každý chléb, který uhnětu vlastníma rukama a vložím ho s nadšeným očekáváním do rozpálené trouby, aby "ožil", má trochu jinou barvu, chuť i tvar. Každý jako by byl svou vlastní osobností. A to je na tom to krásné, až kouzelné.
Roztodivné praskliny a "voka" to jen potvrzují. Milujeme ho vždy. Je náš. A o jeho první kůrku se u nás vedou často velké boje... :)
....a tak to u nás doma jednoho dne začalo pravidelně vonět čerstvým chlebem.
A voní to tu dodnes. :)
http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
OdpovědětVymazatKamil přidal kváskovou mapu, díky za ní! A jinak je možné odebrat kvásek i ode mne. Máme-li se prakticky po ruce a dáte včas vědět. Na mapě "dárců" se zatím nenacházím.
OdpovědětVymazatNa to složení teda koukám, to jsem si fakt nikdy nevšimla:-)))
OdpovědětVymazatPeču nehnětený, už z dvojité dávky, a stejně se po něm hned zapráší:-))
Ajka