úterý 26. ledna 2016

Vypadávání vlasů v těhotenství a pár tipů k tomu... 

Začaly mi padat vlasy, zase... Poprvé to začalo, když jsem vysadila hormonální antikoncepci. Takže hormony... Okolí, ba ani moje doktorka tento problém nijak neřešili. Jsem už ve třetím trimestru a vše se časem srovná. Tak určitě. :) Jenže já to řešila hodně a zatím jsem měla pocit, že ten stres mi trápení ještě zhoršuje. Vyzkoušet vzhledem k mému těhotenství nemohu zdaleka vše, tak mi nezbylo než hledat a pátrat a zkoušet. Různé vlasové vody, výměna stávající mycí kosmetiky, změna stravování a různé oleje, přechod k přírodní kosmetice, no spoustu a spoustu přípravků, článků a osobních zkušeností různých lidí... 

Co jsem nakonec pořídila? Lopuchový výluh, každý na něj pěje ódy, tak jsem zakoupila a extra mi nesedl. Moc alkoholový odér, který evidentně dráždil mou pokožku už tak dost podrážděné hlavy. Daleko lepší a o 3/4 levnější považuji vody od Alpy. Znám je ještě z dětství. Kopřivovou miluju, nádherně mi voní a vlasy se po ní lesknou zdravím. 
Lopuchovou teprve testuju, ale voní znatelně líp, než ta od naděje a rozhodně mě po ní nesvědí hlava. Meruňkový olej do konečků je fajn a budu ho mít asi na celý život, protože stačí jedna pumpička do vlasů po umytí. Hezky voní. 
A jednou za čas je fajn, dát si doma nohy nahoru s kokosovým olejem na celých vlasech, přikrytých igelitem a starým ručníkem. Klidně prý i na noc. Vlasy jsou o poznání "lepší" a trochu se spraví i problém s lupy, ale hlavu umyjte minimálně dvakrát, protože opravdu hodně, hodně mastí. Já ho ale používám spíše na promazávání bříška a těla po sprchování vůbec, protože mi náádherně voní a krásně vyživuje pokožku. 





Nakonec největším pomocníkem jsem shledala obyčejnou kopřivu. Tak to přece bývá. Proč hledat složitosti, když příroda je moudrá a leckdy máme vše přímo před nosem. Normálně ji vylouhuju, nechám zchladnout a přidám dvě lžíce domácího jablečného octa. Tímto pak vlasy opláchnu po mytí a nechám volně uschnout. Umí divy, věřte mi. :) 

Nebylo by na škodu zapátrat v minulosti, kdy jsem měla vlasů naopak nadbytek, čím to mohlo být, co bylo jinak. No, rozhodně mi přibylo víc kosmetiky a péče o vlasy a já začínám mít dojem, že všeho moc škodí. Tehdy jsem si vlasy umyla šampónem, hřeben jsem neznala, na kadeřnici neměla čas a tím to haslo... Takže tak.
V podstatě to má logiku. Masky a kondicionéry, kůry a podobné záležitosti vlas změkčí a tím ztenčí. Je pak tedy daleko náchylnější k poškození, nehledě na látky, které ucpávají pokožku hlavy a ta pak reaguje zvýšenou tvorbou lupů a citlivosti vůbec. 

                                                Fotky staré minimálně 3 roky a více. 



A jaký šampón? Samozřejmě jsem četla o metodě no poo, kdy se nepoužívá šampón vůbec, ale zatím na to nemám... :) 
Zkusila jsem různé, dokonce i kofeinový od Alterry, ale pálil jako čert. Takže momentálně jsem na obyčejném Sensitive. Ale přece jen je něco, co mě oslovilo a budu testovat. Šampuk Lush New.

Barvení? Už nebarvím, protože v těhotenství mi barva stejně příliš nechytá, barva mi úplně hoří na hlavě a proč si přitěžovat, že... Naštěstí kopřivový přeliv, který používám udržuje moji barvu v normě a přirozeně ztmavuje. Už dávno nejsem blondýna a když se tak zpětně podívám na změny, kterými jsem v tomto směru prošla, chci zpět svou barvu. Přirozenou, lehce zvýrazněnou, budiž...
A nebo? Můj tajný tip. Až vyzkouším, dám vědět. :) Odkaz zde. Jedná se o barvení hennou, konkrétně pak touhle.

Nakonec jsem svůj problém vzdala a v tu chvíli přestaly padat. Bude to mít něco do sebe, přece je, uvolníme-li nějaký tlak ve své hlavy, věci teprve začnou mít cestu a začnou putovat. 
Byla jsem přesto pro jistotu u kožní, řekla, že vodičky a změna šampónu mi nepomohou, je to vážně o hormonech a napsala mi mlíčko do vlasů plné chemie, která však neprostupuje do krve, takže jsem dvakrát použila před spaním a vlasová pokožka je už ok. Vlasy dál nepadají a já jsem přesto rozhodnutá pokračovat v metodě nepřehánět, zkrátka přemýšlet s heslem: Nech žít... :)  

A co mě v tomto období ještě nadchlo? Tak třeba...





Žádné komentáře:

Okomentovat